Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Одржан интерни састанак Радне групе Националног конвента о Европској унији (НКЕУ) за предузетништво и индустријску политику

Састанак Радне групе НКЕУ за предузетништво и индустријску политику одржан је 06. септембра 2018. године у Европском   покрету, Улица краља Милана 31 (видети линк: http :// eukonvent . org / odrzan - interni - sastanak - radne - grupe - nkeu - za - preduzetnistvo - i - industrijsku - politiku / ) . Састанку је у име СИТС присуствовао руководилац Развојног центра СИТС.

Састанак је био интерног карактера, са следећим дневним редом:

  1. НКЕУ – пресек стања и перспективе
  2. Место и улога цивилног сектора у дефинисању јавне политике према новом Закону о планском систему
  3. Предлози за унапређење рада РГ, даљи кораци и мотивација чланства
  4. Разно

Србија треба да усклади своју индустријску политику и развој предузетништва са принципима ЕУ, а то значи да Србија треба да сачини индустријске стратегије, које би, пре свега, значајно повећале конкурентност привреде, при чему у привреду треба убројати и образовање (индустрија образовања ) и здравство (индустрија здравља ). У развијеним земљама ове индустрије су водеће .

Они који учествују у дефинисању индустријских политика треба пре свега да знају које су генеричке категорије производа (Постоје четири генеричке категорије производа: услуге; софтвер; хардвер; процесни материјали), па тек онда да дефинишу привредне секторе у којима Србија има конкурентске предности на тржиштима и које би требало развијати, укључујући и развој предузетништва.

На састанку је закључено је да би и ову радну групу НКЕУ и друге радне групе НКЕУ требало ојачати стручњацима из професионалних организација цивилног друштва који имају неспорно искуство у областима које се односе на поједина поглавља која покрива НКЕУ. Слична костатација важи и за радне групе, које је формирала Влада Републике Србије ради преговора са ЕУ. Потребно их значајно ојачати професионалцима.

Да би радне групе НКЕУ могле да конкуришу за добијање пројеката, које финансирају ЕУ и поједине земље из Европе и света, руководство НКЕУ је одлучило да се НКЕУ региструје као правни субјекат. Процес регистрације је у току.  
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs