Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Предавања у оквиру Изложбе "150 година Савеза инжењера и техничара Србије, од Техничарске дружине до савременог удружења"

У оквиру Изложбе "150 година Савеза инжењера и техничара Србије, од Техничарске дружине до савременог удружења" у петак 14. децембра 2018. године, са почетком од 18 часова, биће одржана два предавања: 

О животу и делу академика проф. др Бранка Жежеља говориће емеритус проф. др Радомир Фолић, председник Савеза грађевинских инжењера Србије. 

Бранко Жежељ је био грађевински инжењер, конструктор, иноватор, професор универзитета и академик САНУ. Рођен је у Бенковцу, средњу школу завршио је у Сплиту, а факултетско образовање стекао на Грађевинском одсеку Техничког факултета у Београду. Дипломирао је 1932. године, након чега се запошљава као инжењер-пројектант у Министарству грађевина-Одсек за мостове. Други светски рат провео је у немачком заробљеништву, у логору Баркенбирк. После рата постављен је за шефа Одсека за мостове Савезног министарства грађевина,   да би од 1948. па до 1953. био на месту директора Савезног грађевинског института. Године 1966. изабран је за председника Научног савета Института за испитивање материјала СР Србије. Био је редовни професор Грађевинског факултета у Београду, а од 1968. године и редовни члан Српске академија наука и уметности.

Жежељ је оснивач Опитне станице за преднапрегнути бетон. Радећи на проблематици бетонских реакторских судова под притиском, успешно се ангажовао на конструкцији, преднапрезању, топлом бетону, толлом и двозидном суду. Радио на развијању замисли изградње великих гредних мостова без  употребе скеле. После првог моста од преднапрегнутог бетона, преко Смаилске реке код Краљева, изграђено је више великих мостова изведених у истој техници, који су у то време по својим димензијама били рекордери у свету: мост на Тиси код Титела, на Дунаву код Новог Сада и код Бешке. Касније је ова технологија употребљена за градњу великог броја значајних мостова у свету. Поред мостова, његови патенти су нашли широку примену и код изградње великих хала. Дао је 30-ак оригиналних патентираних решења и пројектовао преко 60 објеката међу којима се издваја Хала 1 Београдског сајма, урађена у сарадњи са Милорадом Пантовићем и Миланом Крстићем.

Предавање о Николи Тесли, првом почасном члану Удружења српских инжењера, одржаће г-дин Братислав Стојиљковић, виши кустос у Музеју Николе Тесле.

Приликом своје једине посете Београду 1892. године великан светске науке Никола Тесла је постао почасни члан Удружења српских инжењера, настављач чије традиције је данашњи Савез инжењера и техничара Србије.  

Г-дин Стојиљковић се бавио истраживачким радом на ову тему. Преносимо део из његовог рада публикованог у часопису "Phlogiston" број 24/2016:

"Удружење инжењера јесте прва институција у Србији која је доделила признање Николи Тесли за његов дотадашњи научни рад и остварене резултате. Две године касније, Тесла је био проглашен за дописног, а 1937. године и за редовног члана Српске краљевске академије. Диплома почасног доктората Техничког факултета Универзитета у Београду додељена му је 15. јуна 1926. године, а четири висока државна одликовања Краљевине Србије, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевине Југославије примио је у периоду од 1892. до 1936. године. 

И данас, након више од 120  година, Савез инжењера и техничара Србије, настављач традиције Удружења српских инжењера, с поносом и дужним поштовањем истиче да је Никола Тесла њихов први почасни члан.  У жељи да још више истакне научников значај, али и своју захвалност, Савез је згради Дома инжењера Србије (у Улици кнеза Милоша 9 у Београду) доделио име  Никола Тесла,  а на њеном улазу поставио и спомен плочу с Теслиним ликом. Његов лик је утиснут и у одређена признања и дипломе које Савез додељује поводом годишњица и јубилеја." 

Предавања ће се одржати у Музеју науке и технике, Добрачина 51, Београд.     

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs