Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Предавање "Пожар у Хиландару 2004. године"
проф. др Милована Видаковића 

У организацији Савеза инжењера и техничара Србије и његове колективне чланице Друштва инжењера и техничара за управљање ризицима, у уторак 23. априла 2019. године проф. др Милован Видаковић, председник ДИТУР, одржаће предавање на тему "Пожар у Хиландару 2004. године".

Хиландар је српски манастир основан у 12 веку, на полуострву Халкидики у Грчкој. Основала га је династија Немањића. Свети Сава и његов отац Немања, који се у позним годинама замонашио и добио име Симеон Мироточиви, боравили су на Светој Гори, у грчком манастиру Ватопед. У договору са монасима манастира Ватопед преузели су стари, већ 80 година запуштени манастир, и обновили га стварајући тако српски манастир Хиландар. Њиховим радом и залагањем, а пре свега куповином земљишта, манастир се ширио. Процењује се да манастиру Хиландару припада око 10.000 хектара земље, што је петина територије Свете Горе. У састав Хиландара улази и Манастир Светог Василија из 9. века, удаљен од Хиландара три километра и лоциран на морској обали.

Манастир су наставили да граде српски краљ Милутин, који је на темељима старе цркве подигао нову већу Цркву Ваведења Пресвете Богородице, а затим и цар Лазар, у чије време се дограђује припрата и други брод цркве. Током векова манастир је остао симбол духовности српског народа.

Пожар у манастиру Хиландар, који је избио 2004. године, имао је разарајуће последице и довео је до великог оштећења манастира.

У свом предавању, професор Видаковић, ће се поред историјата самог манастира и његовог значаја, позабавити узроцима настанка пожара, као и његовим последицама. Присутни ће имати прилику да се упознају са приступом санацији и реконструкцији здања, као и са мерама које су примењене и системима заштите који су употребљени, да би се обновљени објекти заштитили од поновног пожара, а све то у сагласности са захтевима за очување првобитног изгледа објеката.

Предавање прати  видео презентација тока пожара и велики број упечатљивих фотографија.

Аутор појединих је чувени стручњак из Немачке проф. Manfred Zimmermann.

Предавање ће бити одржано у Дому инжењера "Никола Тесла" Кнеза Милоша 9, у сали на трећем спрату, са почетком у 18 часова.   
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs