Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Изложба и предавања у организацији Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије

У  организацији Савеза инжењера и техничара текстилаца Србијe, у петак 2. априла 2021. године у 13 часова биће одржано отварање изложбе „Унутрашња мелодија-Влакна као ликовно средство“, младог уметника,  Данице Стојановић, мастер примењеног уметника.

Изложба апстрактних радова конципирана је тако да обрађује три методе рада. Ликовни елементи које користи и дубље истражује су линија, боја и површина. Изложба се састоји из три серије, при чему су сви радови вертикалног формата и једнаке дужине од 2.20 m. Свака од три методе је подељена у два дела – велике формате и ручно прављене књиге (мале калиграфске форме). Прву серију радова чине три рада на пиринчаном папиру димензија 2.20 m × 1 m и књига од истог папира димензија 20 × 15 cm. Друга серија радова се састоји од два рада димензија 2.20 m × 75 cm и књига димензија 10 × 15 cm. Док трећу серију радова чине два платна димензија 2.20 m × 1.65 m и 2.20 m × 80 cm као и платнена књига димензија 40 × 22 cm.

Комбинација књига и калиграфија великог формата изведених на папирима и платнима имају за циљ да омогуће посматрачу да сагледа рад на холистички начин.

Посебан акценат у овом раду стављен је управо на серију радова који се баве ликовним истраживањима на површини ланеног платна. Ова серија, хронолошки последња, настала је као одговор на питање колико апстраковане форме рукописа могу попримити тродимензионалну форму и колики је допринос текстилних влакана у функцији креирања уметничког дела.

Приликом отварања изложбе ће се одржати и два предавања младих аутора на тему  „Текстил као средство ликовног изражавања“.

Прво предавање „Апстрактна уметност са текстилним материјалима као ликовним средством“ одржаће  мастер примењени уметник Даница Стојановић, аутор изложбе, која ће приказати разноврност у употреби материјала и функције текстилних материјала у сврси креирања високе форме уметности.

Друго предавање „Оптимизација редизајна одевних предмета насталих инспирацијом текстилних структура у уметничком делу“ одржаће Мина Пауновић, мастер менаџер и Никола Максимовић, мастер текстилни инжењер са Академије техничко уметничких студија Београд, одсек Висока текстилна струковна школа за дизајн, технологију и менаџмент, који ће нам на примеру сличних одевних предмета помоћу 3 D антропометријског модела приказати оптимизацију редизајна текстилних површина инспирисаних ликовним елементима и текстилним стуктурама апстрактног уметничког дела.

Предавања и отварање изложбе ће бити одржани у Дому инжењера "Никола Тесла" Кнеза Милоша 9, у сали на трећем спрату, са почетком у 13 часова.   

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs