Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

10. јул дан сећања на Николу Теслу,
првог почасног члана Удружења српских инжењера 

Никола Тесла, први почасни члан Удружења српских инжењера, рођен је на данашњи дан давне 1856. године, у породици српског православног свештеника Милутина Тесле, у селу Смиљану у Лици.

Никола Тесла је својим радом и изумима дао непроцењив допринос савременој цивилизацији. Иза њега је остало преко 300 патената, међу којима су најзначајнији полифазни систем, обртно магнетно поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Тесла је дао значајан допринос и у области преноса и модулације радио сигнала. Открио је начин за генерисање високофреквентне струје, а његов систем наизменичних струја је омогућио лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Као знак признања за огромни допринос напретку човечанства и достигнућа, пре свега у области електротехнике, међународна јединица мере за јачину магнетног поља (густину магнетног флукса) носи његово име.

Први контакти представника Удружења српских инжењера и Николе Тесле остварени се пред Теслин једини долазак у Београд 1892. године.

Та посета је била повод да на Месном скупу Удружења српских инжењера, одржаном 13. маја 1892. године, Никола Тесла буде изабран за почасног члана, што ће на Главном скупу Удружења, одржаном 24. маја 1892. године по старом календару, бити једногласно потврђено од стране 70 присутних делегата. Удружење српских инжењера је прва институција у Србији која је доделила признање Николи Тесли за његов дотадашњи научни рад и остварене резултате. Две године касније Тесла ће бити проглашен за дописног, а 1937. године и за редовног члана Српске краљевске академије. Диплома почасног доктората Техничког факултета Универзитета у Београду додељена му је 15. јуна 1926. године, а четири висока државна одликовања Краљевине Србије, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевине Југославије примио је у периоду од 1892. до 1936. године.

Савез инжењера и техничара Србије, као настављач традиције Удружења срспких инжењера,  својим радом и активностима настоји да сачува успомену на лик и дело Николе Тесле.

Године 2023. године учествовао је у стратешкој кампањи српске дипломатије "Тесла енергија мира" и  у Дому инжењера одржана је свечана академија, централна манифестација кампање.

Коодринаторка националне кампање "Тесла енергија мира" њена екселенција амбасадорка др Љиљана Никшић  је том приликом, у име Министарства спољних послова Републике Србије, Савезу инжењера и техничара Србије доделила звање Тесла амбасадора.

Потписано је Писмо о намерама сарадње на неговању културе сећања на Николу Теслу, између Научног центра Варденклиф Њујорк и Савеза инжењера и техничара Србије.

Писмо о намерама има за циљ да истакне спремност обе стране да сарађују на очувању наслеђа Николе Тесле и промовисању културе сећања на глобалном нивоу.

Том приликом Савез инжењера и техничара Србије је донео Одлуку о иницијативи за одговарајуће трајно обележавање, промовисање и афирмацију лика и дела Николе Тесле, као држављанина Сједињених Америчких Држава српког порекла

У оквиру Одлуке предложено је да се Музеју посвећеном Николи Тесли омогући знатно већи простор за излагање и истраживачки рад на баштини коју нам је Тесла оставио у наслеђе и да би подизање новог музеја било од великог значаја за промоцију Николе Тесле али и промоцију српске културе.

Предложено је и да се оснује Међународни комитет са седиштем у Београду, са циљем доделе награде за достигнућа у истраживачким и научним пољима у којима је Тесла остварио најзначајније резултате.

Одлуком о иницијативи преложено је и подизање торња, који би био реплика торња који је Тесла подигао на Лонг Ајленду САД, као и да се брендира лик и дело Николе Тесле путемн књига, брошура. часописа и одговарајуће робе широке потрошње.

Највеће признање Савеза инжењера и техничара Србије, ИТ Плакета, носи лик Николе Тесле. На свечаној скупштини Савеза одржаној 2006. године одлучено је да се Дом Савеза, који се налази у Београду, у улици Кнеза Милоша број 9, преименује у Дом инжењера "Никола Тесла". Издата су бројна пригодна издања поводом обележавања Теслиних јубилеја, а пре пар година установљена је посебна награда "Стазама Николе Тесле" у намери да промовише истраживачки дух Николе Тесле и подстакну иноватори.

На овај начин настојимо да следимо светли пример Николе Тесле, најзнаменитијег Србина у светским оквирима, човека који је осветлио и задужио својим делом цело човечанство.

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs